Više od 5500 proizvoda
Besplatna dostava za kupovinu iznad 7 000 dinara

A műköröm fejlődése az ókortól napjainkig II. rész

A manikűrözés akkor vált igazán kíméletesebbé, amikor Fülöp Lajos Király orvosa kifejlesztette a bőroldó használatát és már rózsafa pálcikákat alkalmazott a körömbőr kezelésére. Pár év múlva az unokahúga vette át tőle a szakmát, ő különböző krémekkel, pasztákkal kísérletezett. Végső soron neki köszönhetjük a mai francia manikűr módszerét.

Az 1900 évektől már a köröm vágására ollót használtak, valamint a fémreszelőket tovább fejlesztettek, illetve már a fertőtlenítés is megjelent a manikűrözés során.

Pár év múlva még komolyabb fejlődésnek indultak a reszelők, folyékony lakkok, bőrápoló paszták. A mai modern körömlakk bármilyen hihetetlen, Henry Fordnak köszönhetjük, aki nevéhez a Ford-T modell kötődik. Igaz, hogy először az autófestékek alapanyagának szolgált az ő általa kitalált lakkok, de az évek során finomodhatott ez az eljárás.

 

1932-ben egy kémikus testvérpáros, Charles és Joseph Revlon feltalálta a világ első pigment tartalmú, átlátszó körömlakkját. Nem sokkal ezt követően megjelentek a színes körömlakkok is. Az amerikai színésznők, Marlene Dietrich és Greta Garbo divatba hozták az úgynevezett Gatsby stílust is, a piros és a pink körmöket.

Azonban a színésznők körmei gyakran nem voltak túl szépek vagy kellőképpen hosszúak, így a forgatások idejére tipeket ragasztottak fel magunknak, amiket a jellemzően a fogorvosok fortélytárából merítettek. Így az első mai értelembe vett műköröm porcelánból készült, de ezek a porcelánok már teljesen más anyagból készültek, mint a Kleopátra idejében használt anyagok.

 

Ennek ellenére a mai értelem vett műköröm fejlődése egy körmét rágó fogorvossal kezdődött. Ez a fogorvos a saját körmeinek pótlására ragasztás nélkül helyezett fel fogászatban használt alapanyagot, de ez nem bizonyult tartós megoldásnak. Rengeteg kísérletezgetés után 1934-ben fogalomba került a műanyag fogpótlás alapanyagából készült tip, ami már jóval tartósabbnak bizonyult, mint elődje. Azt megkell hagyni, hogy ezekben a korai kísérletezgetések során gyakran előfordultak különböző köröm gombás fertőzések, mert még nem voltok olyan eszközök, amikkel a körömépítést megelőzően eltudták volna távolítani a nedvességet a körmök felszínéről.

 

Az UV fényre kötő műköröm alapanyagot az 1980-a években fejlesztették ki Amerikában, ami Magyarországra később terjedt csak el. Azóta viszont töretlenül fejlődik a műkörmös szakma. Olyannyira, hogy a 21. században egyre több férfi is használ körömlakkokat, színtelent vagy sötétebb színeket. Úgy látszik, hogy a történelem megismétli önmagát. (lásd A műköröm fejlődése az ókortól napjainkig I. rész című blogbejegyzést) Sőt, már megjelentek a kifejezetten férfiaknak szánt körömlakkok is. 

 

A mai világban már rendkívül széles spektrumon mozognak az alapanyagok, technikák, színek skálája és országonként eltérnek a trendek és stílusok. A műkörmösök gyakran mérik össze a tudásukat mind technikai mind díszítő számokban és egymásnak adják át a tapasztalatokat, ötleteket. A 2MBeauty-nál is törekszünk arra, hogy minél magasabb színvonalú és megbízható termékeket kínáljunk a szakemberek számára, követve az igényeket és a stílusokat. Valamint oktatóink igyekeznek átadni a tudásukat a különböző díszítő és technikai továbbképző tanfolyamokon.